Geschiedenis

  

Periode 2006-2011: dirigent Hubert Smeets.

In 2006 kwam onze huidige dirigent Hubert Smeets ons versterken. Hubert was weer een nieuwe aanpak en aanwinst voor de groep. Hubert schrijft zelf de arrangementen uit op ieders maat geschreven, waardoor ieder lid van de groep even belangrijk is. Er is steeds weer een uitdaging en we blijven met plezier spelen. Hubert trok ook een nieuwe drummer, die naast het drummen ook geweldig bedreven is in het spelen op de xylofoon. Hubert schreef een aantal muziekstukken uit waardoor zowel de accordeonisten als Joran op de xylofoon hun talenten kunnen botvieren. Ondertussen is de club ontplooid tot een waar accordeonensemble dat steeds nieuwe muziekgenres leert spelen. Door de contacten van onze huidige dirigent hebben wij de mogelijkheid gekregen om samen te spelen met andere muziekverenigingen. Dat wij deze uitdaging aankunnen hebben wij al herhaalde malen bewezen. 10

In 2008 speelden wij voor de eerste maal in samenwerking met de blaaskapel “Us Genuge” tijdens het carnavalconcert in de Breugelzaal van Bree. In 2009 brachten wij samen met Sint-Ceciliakoor van Bree een Kerstconcert in de stadkapel van Bree. In 2010 speelden wij opnieuw op het carnavalsconcert in samenwerking met “Us genuge”. Dit jaar brengen wij samen met hetzelfde koor een nieuw Kerstconcert in Bree en in de kerk van Hamont-Lo. In 2009 hadden wij het genoegen om tijdens ons jaarlijks accordeonfestival te kunnen samenwerken met de saxofonist Jean Hendrikx van Hamont-Achel.

Onze tweejaarlijkse kampen hebben wij ingeruild voor heuse vakanties. In 2008 trokken wij voor een weekend naar Auw (Duitsland), waar wij op zaterdagavond in de zaal van het hotel de muzikale avond konden inzetten. De avond werd verder muzikaal

opgevuld door het orkest de “Hitch-Hikers “, de gebroeders waar we altijd beroep op mogen doen als we in nood zitten.

12Wij zette in 2011 ons jubileum in met een concertreis naar het Lechtal (Oostenrijk). Hiervoor legde Hubert een aantal Oostenrijkse muziekstukken op de pupiter. Als generale repetitiespeelden wij een samen met “Us Genuge” op Vrijthof in Bree. De natuur werkte niet mee en jammer genoeg viel het optreden letterlijk in het water door een fikse plensbui.

Onze reis naar Oostenrijk was een geweldig succes. Op maandag zijn wij in Warth, in een zaal omwille van het slechte weer gaan optreden.Donderdag namiddag hadden wij een optreden op het dorpsplein in Holzgau. Deze reis waar Marleen een grote bijlage heeft geleverd, is zo een succes geweest dat de vraag groot is om volgend jaar nog eens een weekend weg te gaan. Daarom hebben besloten om volgend jaar nog eens terug te gaan naar Auw in Duitsland.

13

In maart 2014 hebben wij ons in een nieuw tenue gezet. Bij het maken van onderstaande foto waren de bodywarmers nog niet klaar. Mieke Claes (links op de foto) is geweldig creatief geweest en heeft op elke bodywarmer een accordeon geborduurd. Mieke, dank je wel voor deze geweldige prestatie!

 

IMG_2401

 

Ondertussen hebben wij niet stil gezeten. In 2014 zijn wij gaan samenwerken met de blaaskapel Os Genüge uit Bree. Dit is niet verwonderlijk aangezien onze dirigent Hubert Smeets en onze drummer Corrie Smeets (samen met hun broer Rik Smeets) de zangers zijn bij de blaaskapel. Het was dan ook voor ons een hele uitdaging om samen met blaaskapel een aantal nummers te brengen. De opnamen hiervan staan in de fotoalbum activiteiten. Dit jaar gaan wij weer van 14 tot en met 19 augustus naar Holzgau in Oostenrijk! Onze dirigent Hubert heeft voor deze reis een aantal nieuwe nummers op onze pupiter gelegd. Op zaterdag 15 augustus treden wij op tijdens het früshoppen op het dorpsplein (als het regent in de tent). Wij zullen dan een tweetal nummers samen de Musikkapelle van Holzgau spelen.  Als het weer het toelaat gaan wij de volgende dag stappen naar de berghut Rossgumpenalm. De instrumenten en het muziekmateriaal worden dan per tractor naar boven gebracht. Daar gaan wij dan een concert geven voor de wandelaars en toeristen. Hier vind je alvast de affiche gemaakt door Philomena Van Samang.

oostenrijk 2 2

  

Periode 1997-2006: dirigent Jean Moonen

Onze nieuwe dirigent bracht niet alleen een aantal nieuwe accordeonisten mee, maar ook een bassiste en na een aantal maanden een keybordspeelster en zelfs een drummer. Een nieuwe tijd brak aan met nieuwe genres van muziek. De nadruk kwam meer op het maken van fijne muziek en het groepsgevoel. Naast het echte werk leerde Jean ons ook te ontspannen. 7

Het ene jaar organiseerde Jean een repetitiekamp, het andere jaar een dagtrip. Daarnaast organiseerde hij activiteiten door het jaar heen. Het eerste kamp vond 8plaats in Mariahof in Meeuwen waar ook het bestuur, zoals altijd, haar beste beentje voor zette bij het bereiden en klaarzetten van de maaltijden en opruimen van de eet- en slaapzalen. In de voormiddag vonden de repetities plaats. Zaterdagnamiddag eindigde de wandeling in het modderbad in Orshof.

Naast ons jaarlijks festival en de optredens bij andere festivals trokken wij in april 2000 naar Pittem bij Brugge. Wij maakten er een gezellige daguitstap van in Brugge. Er volgde in het najaar een optreden in Roes in Duitsland.

In 2000 trokken wij voor ons tweejaarlijks kamp naar het Sjapoke in Opitter (Bree). Maanden lang bereidde Jean het kamp voor. Samen met een aantal leden werd een levensgroot ganzenbord geschilderd in de kelder bij Jean thuis. Wij hebben ons op vrijdagavond geweldig geamuseerd met levende pionnen in het ganzenbordspel. Zaterdag en zondag voormiddag hadden wij repetitie. Het hoogtepunt van het kamp kwam echter op zaterdag namiddag. Jean had ervoor gezorgd dat wij in Zwartberg konden gaan zweefvliegen. De niet zo avontuurlijke leden konden met een tweemotorig vliegtuigje de omgeving van zwartberg gaan verkennen. Arme Jean liet zich niet kennen en overwon de schrik om toch te gaan zweefvliegen, ook al was hij de rest van de dag ziek van de angst. Wij hebben er nog lang over nagepraat. Nieuwe bestuursleden zorgden voor verjonging in het bestuur. In dat zelfde jaar kwam ons eerste clubblad uit. Het was een prachtig exemplaar geschreven door Cor en Heidi.

Wij hadden de smaak te pakken en in 2002 volgde het kamp in het Sjapoke in Opitter. Dit jaar had Jean en ook het bestuur weer hun uiterste best gedaan om het kamp te laten slagen. Tijdens een heuse heksentocht, diep in de nacht, liet het bestuur weer nieuwe talenten zien. De heksen kwamen uit de bomen, en een lijkwitte dode ontwaakte uit de doodskist (hé Tinus). De akelige doodskreet weerklonk doorheen heel het bos. Het was een kamp om nooit te vergeten.

In 2003 hadden wij een gezellige wandeltocht rond de Bever in Achel.

In 2004 volgde een tweejaarlijks kamp in de Driepaal op het grenspunt van Rotem, Dilsen en Opoeteren.

9In de loop van de jaren zijn spelers gegaan en nieuwe spelers gekomen en weer weggegaan. Het was niet gemakkelijk om nieuwe leden aan te trekken en een goeie drummer te vinden. Toch bleven wij jaarlijks onze accordeon- festivals organiseren en traden op bij andere accordeonfestivals. In 2004 hadden wij een studieconcert in het Dommelhof te Neerpelt, waar wij goede licentie behaalden.

Vanaf 2005 begon Jean samenwerking te zoeken met Hubert Smeets. In maart 2006 sloeg het noodlot toe. Jean werd zwaar ziek.

In 1986 starten een aantal jeugdige spelers en ouders een eigen accordeonclub op, met Eddy Machiels als dirigent. Een jaar later kon de groep al in Westende op de dijk optreden. Nog een jaar later volgden nog optredens aan zee zowel in Westende als in Middelkerke.1

We kregen de gelegenheid om een uniek gebeuren te organiseren, namelijk een wedstrijd schapendrijven. Dit was recht in de roos. De wedstrijd kende een enorm succes en de schapendrijvers verzamelde in Hamont-Achel niet alleen vanuit de regio, maar zij kwamen vanuit heel Europa. Het gebeuren kwam op de voorpagina van de kranten en werd zelfs op TV in het journaal vermeld. De wedstrijden werden door de club gedurende de jaren 21991 tot en met 1995 georganiseerd.

Dank zij het harde werken van de ganse club met familie, en met Wies en Stef als leiding kregen we geld in het laatje waarmee we materiaal konden kopen voor de club. Ondertussen werkte de club verder aan haar repertoire. Jaarlijks werd een accordeonfestival georganiseerd. Daarnaast traden 3wij op voor school- en andere feesten, zoals het dorpsfeest in Achel, in Vossemeren en op talloze accordeonfestivals.

In mei 1989 was de tijd rijp om mee te doen aan het muziekfestival in Neerpelt. Vol trots liepen de leden en dirigent door de straten van Neerpelt samen met andere internationale verenigingen. Wij behaalden hier de eerste prijs cum laude, een bewijs dat wij niet onder hoefden te doen voor andere accordeonclubs.

In 1995 deed de club mee aan de carnavalsoptocht. Met een eigen wagen voor de muzikanten en de schaapdrijvers van Hamont-Achel voorop trokken wij door de 5straten van Hamont. Op een ludieke manier trokken wij de aandacht van onze club, maar ook voor de schapendrijverswedstrijden.

In april 1996 organiseerde de club een tweedaags accordeontreffen. Nu konden wij ons meten met andere accordeonisten. In dat jaar behaalden wij tijdens de Belgische kampioenschappen een schitterend resultaat met een aantal solisten en in december vierden wij ons 10-jarig bestaan met een koffieconcert.

Toen kwam er een dirigent wisseling.